POSICIONAMENT DE CUP LA SEU D’URGELL EN EL PLE ORDINARI DE DILLUNS 14 DE MARÇ DE 2016
Com ja es habitual uns dies després de la realització del Ple Municipal des de la Candidatura d'Unitat Popular de la Seu d'Urgell volem explicar els nostres posicionaments i la nostra opinió respecte el Ple Municipal del passat dilluns 14 de març.
En destaquem els posicionaments davant les mocions presentades pels diferents grups, especialment la que presentàvem des de la CUP la Seu d'Urgell i l’assignació d'un espai a l'Agrupament Escolta i Guia Urgellenc després d’anys de demanda.
RESUM PLE 14 DE MARÇ
En primer lloc es va aprovar l'acta anterior.
El segon punt de l’ordre del dia era l’habitual modificació del pressupost, el nostre posicionament va ser el mateix que al pressupost municipal, en contra, ja que entenem que no respon a les necessitats de la Seu. Volem destacar que en el debat del passat desembre sobre el pressupost municipal CUP la Seu va demanar que es tingués comptabilitzada una partida per a la redacció i implantació del Pla d'Igualtats d'Oportunitats (PIO) ja que el recent aprovat en el ple extraordinari del desembre era un tràmit per complir amb les exigències de les subvencions FEDER. En aquell cas, l'equip de govern no va tenir en compte la nostra aportació i en aquest Ple del mes de març una de les modificacions de pressupost era per contemplar la realització d'aquest Pla d'Igualtat d'Oportunitats. Aquest punt va ser aprovat amb el vot favorable de l'equip de govern i ERC i l'abstenció de CxLS.
El punt tercer era l'aprovació de les bases per a les subvencions per a treballadors/es autònoms/es, el nostre vot va ser a favor ja que entenem que és una aportació important per a potenciar i dinamitzar el mercat de treball. Tot i així critiquem la partida de la qual es treuen aquests diners, que hauria de correspondre a promoció econòmica, en canvi per l'equip de govern, la partida de “Mesures per pal·liar la crisi” té aquesta utilitat. Per nosaltres aquestes mesures han d'anar dirigides directament a garantir la vida digna i resoldre situacions d'emergència de les famílies en situació extremes. Aquest punt va ser aprovat amb els vots favorables de CDC, ERC i CUP i amb l'abstenció de CxLS.
El quart punt es referia a l’aprovació de les bases per a les subvencions per a activitats de caràcter solidari i cooperatiu, que va ser aprovat per unanimitat.
El cinquè i sisè punt anaven lligats ja que el cinquè era la divisió d'una finca de propietat municipal i el sisè era la cessió d'una part d’aquesta finca a l'Agrupament Escolta i Guia Urgellenc. La finca es refereix a l'edifici annex als bombers on es feien els exàmens teòrics de conduir que estava unit a la pista dels bombers de davant, per això prèviament a la cessió s'havia de dividir l'edifici i la pista. Des de CUP la Seu celebrem la cessió d'aquest espai i especialment felicitem al CAU AEIG Urgellenc per al treball i perseverança durant aquests sis anys en que han estat reclamant aquest espai tan necessari per realitzar la seva tasca educativa que fins ara han hagut de realitzar en unes condicions difícils. Aquests dos punts van ser aprovats per unanimitat.
El punt setè i vuitè referents a la modificació dels estatuts de HIULS, SL i Parc del Segre SA es van aplaçar.
El punt novè per tal de designar dos representants de l'ajuntament a la comissió per a la Delimitació del Terme Municipal amb el de Montferrer i Castellbò es va aprovar per unanimitat designant en Jesús Fierro (CDC) i Joan Barreda (CxLS).
El punt deu i onze eren decrets d’alcaldia.
La primera moció va ser presentada per tots els grups municipals i consistia en donar suport a la campanya de petició de modificació legislativa relacionada amb la seguretat de la circulació en bicicleta per carretera, impulsada per l'Anna González, la qual va dir unes paraules d’agraïment, va ser aprovada per unanimitat.
La segona moció la presentàvem nosaltres a petició de l'Assemblea Groga http://seudurgell.cup.cat/noticia/mocio-ilp-una-llei-del-sistema-educatiu-de-catalunya, i consistia a donar suport a la ILP instant al Govern del Parlament de Catalunya a no aplicar la LOMCE i permetent iniciar un procés de debat obert per una nova Llei del Sistema Educatiu de Catalunya que derogui la LEC, a més de donar suport a la ILP i facilitar-li els recursos locals que necessités. Davant aquesta moció CDC va defensar el no a la LOMCE (llei espanyola) però va defensar la LEC (llei catalana) realitzada al 2006 amb consens polític però no social, ja que en aquells moments el moviment sindical, de pares i mares, i estudiantil van plantar cara a aquesta llei i que a hores d'ara continuen fent-ho davant els evidents efectes nocius en l’educació pública que està tenint. ERC va dir que estava pràcticament d'acord amb la moció però que en un moment de transició nacional en la que estem no podíem estar debatint sobre aquest tema i que ja es faria en una futura Catalunya independent i que per tant el seu vot era d'abstenció, i d'obediència de partit a Junts pel Sí. CxLS va fer varis comentaris a la ILP i la moció, defensant la incursió de l'empresa privada dins l'educació pública, el seu vot finalment va ser d'abstenció. Tots els grups municipals van coincidir, per una raó o altra, en el fet que ara no tocava aquest debat, fet que des de la CUP lamentem profundament, ja que creiem que l'educació és i ha de ser un pilar fonamental del canvi social i del procés independentista que estem iniciant.
La tercera moció presentada per ERC consistia en la creació d'una pista d'esquí nòrdic a la Seu d'Urgell innivada artificialment. Des de la CUP la Seu vam posicionar-nos en contra d'aquesta moció per al seu impacte negatiu a nivell ambiental i econòmic, ja que creiem que la proposta és desproporcionada tenint en compte que tenim pistes d’esquí nòrdic a 30 minuts de la Seu i que si hi ha diners per fer aquesta pista s'haurien de dedicar a solucionar les situacions d'emergència que estem vivint, treballar per a potenciar les pistes d’esquí existents amb les quals formem el Consorci de pistes d'esquí nòrdic i dinamitzar la pràctica d'aquest esport. Defensant també que equipaments d'aquest tipus exigeixen unes demandes energètiques al territori d'aigua i llum, que contribueixen al canvi climàtic -que alhora influeix negativament en el projecte per la variabilitat climàtica que suposa tenint en compte que a la Seu tan sols hi ha nevat un cop aquest hivern, i que les temperatures diürnes han superat en escreix el llindar dels 5 graus positius, temperatures necessaries per la correcte conservació de la neu. L'equip de govern va votar a favor amb la modificació pactada amb ERC de retirar el plaç de creació de la pista al 2017 quedant només l'instància a debat del projecte. CxLS va abstenir-se. A sorpresa de la CUP, el resultat de la votació i dels posicionaments dels grups municipals va concloure que l'ajuntament de la Seu si creu important el debat d'aquest tema enfront el de l'educació.
La segona moció presentada per ERC consistia a declarar el rei Borbó Felip VI rei d'Espanya persona non grata a la Seu d'Urgell. En aquest cas ERC va demanar el vot individual. Malgrat això, tots els regidors de CDC van abstenir-se atenent a que s'ha de convèncer a més gent a favor de la independència i això en restava, a part de ressaltar la suposada mala imatge de la Seu si s’aprovava aquesta moció. Per part del CUP vam recordar d'on sorgeix aquest personatge al tro de la monarquia espanyola, hereu de la dictadura franquista i posat a dit per un dictador feixista, que a més que representa la garantia del “atado y bien atado” perquè els pobles que ocupa l’imperi espanyol restem sotmesos per la força, a part de ser part de la màfia borbònica, segona fortuna de l’estat, per això vam votar-hi a favor. CxLS va defensar que el nom de la Seu no s'havia d'utilitzar d'aquesta manera i tots els regidors del grup municipal van votar-hi en contra.
La última moció va ser de CxLS per tal de recuperar les subvencions a les entitats esportives. CDC va fer una esmena per enfocar la moció per tal de que els serveis tècnics de l'ajuntament estudiessin les necessitats de cada entitat esportiva i la seva situació. Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat.
En el punt de interpel·lacions, preguntes i precs apart de les gràcies de la regidora a les entitats que han ajudat en la celebració del 8 de març institucional, una membra del públic va interpel·lar a tots els grups polítics referent a la ILP. Aquesta persona és membre del sindicat USTEC i membre de l’Assemblea Groga, i va defensar la ILP posant exemples del que significa la LEC i alguns dels problemes que hi ha a la Seu a nivell d'educació, per exemple que el transport públic no arriba a l'Escola la Valira o bé que les ràtios a sisè l'any que ve seran 160 alumnes per 5 línies (més de 30 alumnes per aula). Hi va haver una segona intervenció del públic per part d'un membre de la CUP fent esment a la negativa del suport a la ILP defensant un debat sobre educació.
Com a resposta a una demanda ciutadana sorgida del carrer, de la mobilització social a través de l'assemblea groga, des de la Candidatura d'Unitat Popular fem nostres les demandes de l'assemblea groga d'impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), per tal que el Parlament de Catalunya aprovi una Llei del Sistema Educatiu de Catalunya, sota els principis de democràcia, laïcitat, gratuïtat, coeducació, inclusió, no-discriminació i de qualitat. Destaquem doncs, la NO aprovació per part de la resta de grups polítics de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, coincidint en el fet que ara no tocava aquest debat! Negant-se a donar suport a aquesta iniciativa i per contra negant-se a facilitar els recursos necessaris per dur-la a terme a la Seu d'Urgell. Fet que des de la CUP lamentem profundament, perque creiem que l'educació és i ha de ser un pilar fonamental del canvi social i del procés independentista que estem iniciant.
http://seudurgell.cup.cat/noticia/mocio-ilp-una-llei-del-sistema-educatiu-de-catalunya