POSICIONAMENT DE CUP LA SEU D’URGELL EN EL PLE ORDINARI DE DIMARTS 13 D'OCTUBRE DE 2015

Des de la Candidatura d’Unitat Popular fem aquest comunicat per explicar el nostre punt de vista sobre el Ple ordinari d'aquest passat 13 d'octubre. 
Tal i com havíem explicat anteriorment, realitzarem un comunicat / informe explicant els punts que s’han debatut, contextualitzant-los i mostrant la nostra opinió al respecte.

El Ple s’inicià en l’aprovació per unanimitat de les actes de les sessions anteriors de constitució del mateix ple i en l’aprovació del cartipàs.

El segon punt de l’ordre del dia consistia en modificacions de pressuposts, típic a l’arribar el final de l'exercici. Modificacions que afectaven per exemple al retorn del 50% de la paga extraordinària dels treballadors municipals, a la compra d’una màquina per netejar els carrers, el dèficit de la Festa Major de 24.000€, un nou cànon d'aigua per part de la  Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i una assignació per a l'escola la Valira. En aquest cas el regidor de la CUP la Seu es va abstenir ja que aquest pressupost ni l'hem aprovat ni els punts concrets s'han pogut estudiar com creiem que es necessari. El punt va quedar aprovat per 10 vots (CDC+ERC).

 

El tercer punt de l’ordre del dia relacionat amb l'anterior es l'adquisició d'un crèdit per a la compra de la màquina per netejar el carrer. La CUP es va abstenir amb el mateix argument que l'anterior. Creiem que per poder opinar en els temes relacionats amb el pressupost municipals s'han d'haver treballat i més en aquest cas que consisteix en adquirir un nou crèdit bancari. El punt va quedar aprovat per 10 vots (CDC+ERC).

 

El punt quart tractava, un punt polèmic, entorn a la Fira St. Ermengol. Consistia en la modificació de l'Ordenança Municipal arran d’una denúncia al Tribunal de Competència per referent a l’autofira, on tot i desestimar la denúncia, s’instava a fer tres modificacions a l’ordenança que regula la fira. Un d’aquests punts era eliminar el requisit de ser un concessionari de la Seu d’Urgell per tal de poder assistir a la Fira, fet que des de la CUP entenem positiu i que s’havia de mantenir. Així després de demanar de votar per separat aquest punt i que no es pogués, vam votar en contra de la modificació de l’ordenança. El resultat va quedar aprovat per 16 vots (CDC+ERC+CxLS).

 

El cinquè punt, consistia en l'aprovació provisional de la Modificació núm. 28 del PGOU (Pla General d'Ordenació Urbana) per tal de prohibir l’activitat de les associacions cannàbiques a la Seu. Cal destacar el paper de CxLS que va defensar la prohibició de l’activitat dient que no volen que a la Seu es consumeixi cànnabis. En aquest punt el regidor de la CUP va defensar el seu vot en contra ja que són modificacions enfocades directament per vetar l'activitat d'una associació concreta i alhora argumentant que no estan a favor de la prohibició ja que aquesta no baixa el consum sinó beneficia la màfia vinculada a les drogues i fa que el consum sigui més perillós. ERC va dir de sumar-se a la CUP amb els arguments però es va abstenir. El punt va quedar aprovat per 13 vots (CDC i CXLS).

 

El sisè punt en què tractava de subscriure un conveni amb el Consell Comarcal es va aprovar per unanimitat.

 

El setè punt que s'havien deixat en el Cartipàs Municipal era per designar un representant al Consell Comarcal de l'Alt Urgell, en aquest punt la CUP es va abstenir igual que va fer en el Cartipàs. Aquest punt va ser aprovat per 16 vots.

 

El vuitè punt de l’ordre del dia, era el d'informes d'Alcaldia i el novè el de donar comptes dels Decrets d'Alcaldia.

 

El desè punt era la Moció d’ERC per sol·licitar la centralització dels serveis d'emergències helitransportades del Pirineu a la Seu d'Urgell. Tots els punts van votar a favor, tot i que la CUP va voler denunciar els 12 milions d’euros invertits a l’Aeroport, inútils fins al moment i que no ha de servir d’excusa per continuar-hi abocant diners.

 

El punt onzè de l'ordre del dia agrupava les mocions de Compromís per la Seu. La primera moció era per modificar l'IBI, la quota mensual de la llar d'infants i el tram de l'aigua per locals. Com era de preveure per la diferència de temes aquesta moció va portar un llarg debat, la CUP va posicionar-se en contra a la baixa lineal de l'IBI i a la rebaixa a la zona del Casc Antic, ja que defensem que es aquest l'impost que ha de fer tenir ingressos per poder potenciar aquests espais més descuidats i amb una necessitat urgent d'acció. En l'Apartat de la llar d'infants es va dir que es podria votar a favor tot i que sempre defensaríem la gratuïtat d’aquest servei públic. En el tram de l'aigua també hi estaríem d'acord. Tot els punts són rebaixes i si que demanaríem un estudi acurat de cadascun per poder sostenir despeses i ingressos en el pressupost municipal. Com no es podia votar de forma diferenciada la CUP vam estar en contra de la moció ja que suposava una rebaixa dels impostos que podria comprometre la qualitat dels serveis que presta l’ajuntament. La moció va quedar derogat per 11 vots en contra (CDC, ERC i CUP).

 

La següent moció parlava del procés d'urbanització de la plaça Joan Sansa la qual demanava més participació ciutadana. Tot i l'explicació del govern municipal que deia que el projecte base era del 1987 extret d'un concurs d'idees i que s'han realitzat reunions amb els veïns de la zona, aquí es va obrir un nou debat sobre la redacció i l'enfocament de la moció per tal de que el grup de govern pogués aprovar-la. En aquest cas la CUP vam votar a favor de la moció demanant alguna modificació de redacció i tracte, defensem que l'execució es faci ràpid però que es tracti amb els veïns i tots els grups polítics per tenir coneixement del projecte i del seguiment de la execució. La moció, per tant, quedà aprovada a favor pels partits: Compromís, ERC i CUP.

La tercera moció era per demanar el no tancament del Parador de la Seu d'Urgell de cara aquest any 2016. Aquest va quedar aprovat definitivament per unanimitat.

 

La quarta moció és debat juntament amb el punt dotzè ja que les dues són sobre les imputacions del 9N. L'onzè punt era una moció presentada per CIU, ERC i CUP, en aquest cas la CUP vam treballar aquesta moció prèviament per poder-la presentar conjuntament. En el Ple el grup de Compromís per la Seu va voler consensuar una única moció però a partir d'enfocaments diferents no va ser possible. La moció de CxLS partia d'un punt neutral sense fer cap mena de referència a la naturalesa opressora de l’estat espanyol i sense tenir en compte la mobilització popular, punts claus per la CUP els quals creu que són els fonaments del procés de construcció nacional. Finalment la moció de Compromís per la Seu queda derogada per 11 vots en contra i la moció de CIU, ERC i CUP queda aprovada per 11 vots a favor.

 

El punt número tretze és una moció de la CUP en suport i solidaritat  a l'organització internacionalista basca Askapena (http://seudurgell.cup.cat/noticia/mocio-de-suport-i-solidaritat-amb-lorganitzacio-internacionalista-basca-askapena). Aquesta moció sorgeix d'una visita dels companys d'Askapena a la Seu d'Urgell on ens van explicar la seva feina internacionalista i el procés de criminalització que estan patint des de l'estat espanyol i que pretén il·legalitzar-los i condemnar a 6 anys de presó els seus portaveus. CIU es va posiciona en contra amb l'argument que hi ha un tracte no escrit de no presentar mocions que no afectin a la Seu i també perquè desconeixen la problemàtica. ERC va votar a favor. El grup de Compromís per la Seu va votar en contra de la moció utilitzant i fent vàlid l’argument del jutge Baltasar Garzón del tot és ETA utilitzat per criminalitzar i reprimir els moviments socials i populars bascos. El resultat doncs, no queda aprovada degut a les votacions en contra de CIU i de Compromís.

El catorzè punt de l’ordre del dia, Precs, preguntes i interpel·lacions. Va intervenir una representant de l'associació de veïns de la Plaça Joan Sansa formada el 8 de maig del 2012. Va exposar la necessitat de desencallar i tirar endavant el projecte d'una vegada per totes després de la quantitat d'anys que ha estat aturat. Demanant a més a més que la moció aprovada no provoqui una nova dilatació del projecte.

 

La segona intervenció del públic va ser a càrrec de la PAH Alt Urgell on va presentar un nou cas de desnonament per aquell mateix dijous i la necessitat d’acabar d'una vegada el llistat de pisos buits propietats de bancs que fa mesos es va comprometre a fer l’ajuntament i augmentar el parc de pisos d’emergència i lloguer social.

La tercera i última intervenció va comentar la necessitat de fer un reconeixement dels treballadors de la Cooperativa Cadí en aquest any del centenari, ja que s'han fet molts actes però no cap enfocat als realment importants en el funcionament del projecte.